Yleistä Rotuinfo Hoito-opas RuokintaFAQ Apteekkiapu Myynti-info

HISTORIA
(© T.Sahlberg/FIN*Kehrääjän)

Viikinkikissan, vuonojen karussa ilmastossa luonnonvalinnalla syntyneen norjalaisen metsäkissan tarkkoja esi-isiä ei tunneta. Luultavasti se on viikinkien ryöstöretkiltään mukanaan tuomien pitkäkarvakissojen ja paikallisten lyhytkarvakissojen risteymä, joka aikojen kuluessa sai rauhassa jalostua roduksi, joka nykypäivänä on valloittanut niin monen kissanystävän sydämen.

Viikinkiaikoijen urotöiden ja kaukomatkojen jälkeen norjalainen metsäkissa tyytyi elelemään maalaistalojen läheisyydessä arvostettuna hiirestäjänä. Vasta 1930-luvulla muutamat norjalaiset kissankasvattajat alkoivat kiinnostua rodusta. Se oli jo siinä vaiheessa alkanut kadota maalaismaisemasta. Risteytyessään eurooppalaisen lyhytkarvan kanssa, rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon.

Ensimmäisen kerran norjalainen metsäkissa oli esillä 1938 Oslossa pidetyssä kissanäyttelyssä. Se herätti siellä suurta kiinnostusta, mutta samana vuonna alkanut II-maailmansota aiheutti sen, että rodun määrätietoinen elvyttäminen ja jalostaminen aloitettiin uudestaan vasta 1960-luvun lopulla. Vuonna 1977 norjalainen metsäkissa tunnustettiin omaksi rodukseen FIFéssä ja se sai rotumääritelmän. Rotumääritelmän esikuvana oli kissa nimeltä Pans Truls.

Suomeen norjalainen metsäkissa rantautui ensimmäisen kerran 1979 ja ensimmäinen pentue syntyi kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1981.
Sivun alkuun

KUVAUS

Norjalainen metsäkissa on suurikokoinen, vankkaluustoinen ja -tassuinen kissa. Se on korkeajalkainen ja pitkävartaloinen. Takajalat ovat etujalkoja korkeammat. Tuuhea, pensasmainen häntä on pitkä ja sen tulisi ulottua ainakin lapaluihin saakka.

Norskin pää muodostaa tasasivuisen kolmion. Korvat ovat suuret ja sijoittuneet niin, että niiden ulkoreunat seuraavat kolmion linjaa. Tunnusomaista ovat pitkät karvat korvien sisäpuolella sekä ilvestupsut korvien kärjissä. Silmät ovat avoimet ja hivenen vinot. Kaikki silmien värit on sallittu. Profiili on pitkä ja suora.

Turkki on puolipitkä ja kaksinkertainen. Se muodostuu villavasta, tuuheasta alusturkista ja pitkästä, vettähylkivästä päällysturkista. Kissalla on selvästi erottuva kauluri ja "pussihousut" sekä pensasmainen tuuhea karvoitus hännässä. Kerran vuodessa norjalainen metsäkissa tiputtaa turkkinsa, silloin sillä ei ole pitkää karvaa oikeastaan muualla kuin hännässä. Kaikki turkin värit ovat sallittuja lukuunottamatta naamiovärejä, suklaata ja lilaa.

Norjalainen metsäkissa on täysikasvuinen vasta noin 3-4 vuotiaana. Aikuinen uros painaa 5-8 kiloa ja aikuinen naaras 3-5 kiloa. Kastroidut kissat voivat painaa enemmän.

Luonteeltaan norjalainen metsäkissa on leikkisä ja seurallinen. Se on yleensä aina siellä missä tapahtuu ja mieluiten tapahtumien keskipisteenä. Tarkoitti se sitten leikkimistä sanomalehden sivujen välissä, tassua taikinakulhossa tai makaamista olohuoneen parhaalla katselupaikalla. Se on myös hyvin kekseliäs ja älykäs. Se oppii helposti noutamaan sille heitettyä lelua ja onpa muutama rodun edustaja ansioitunut kissa-agilityssäkin.

Lyhyessä ajassa norjalainen metsäkissa on kaupunkilaistunut. Se viihtyy erinomaisesti sisäkissana, kunhan sille järjestetään tarpeeksi virikkeitä (kiipeilypuu, leluja ja leikkiä). Se on myös helppo opettaa kulkemaan valjaissa. Verkotettu parveke tai pihalle rakennettu ulkoilutarha ovat myös toimivia ja turvallisia ulkoilumuotoja norskille.
Sivun alkuun

STANDARDI
Hyväksytty FIFe GA 29/5/99, voimassa 01/01/00 alkaen, © Suomen kissaliitto SRK ry.

Yleistä Koko Suuri
Pää Muoto Tasasivuinen kolmio. Profiilista katsottuna hyvän pituinen, otsa hieman pyöristynyt; pitkä, suora profiili ei sisäänpainaumaa (=stoppia).
Leuka Vahva
Korvat Muoto Suuret, tyvestä riittävän leveät, teräväkärkiset, joissa pitkiä karvoja sekä kärjissä ilvestupsut.
Sijainti Korkealle sijoittuneet ja avoimet, niin että korvien ulkolinjat jatkavat pään linjaa alas leukaan asti.
Silmät Muoto Suuret ja hyvin avoimet, ovaalin muotoiset; hieman vinosti sijoittuneet.
Ilme Valpas ilme
Väri Kaikki värit sallittuja turkin väriin katsomatta.
Vartalo Rakenne Pitkä, vankkarakenteinen, vahva luusto.
Jalat Tassut Vankat, korkeat jalat; takajalat korkeammat kuin etujalat.
Suuret, pyöreät, sopusuhtaiset jalkoihin nähden
Häntä   Pitkä ja pensasmainen; pitäisi ylettyä vähintään olkapäille asti, mutta mieluummin niskaan asti.
Turkki Rakenne Puolipitkä; villavaa alusturkkia peittää vettähylkivä päälyturkki, joka koostuu pitkistä, karkeista ja kiiltävistä karvoista peittäen selän ja kyljet. Täydessä turkissa olevalla kissalla on paidanrintamus, tuuhea, röyhelömäinen kauluri sekä takajaloissa pussihousut.
Väri Kaikki värit ovat hyväksyttyjä, mukaanlukien kaikki värit valkolaikulla, paitsi naamiokuviot, suklaa, lila, kaneli (cinnamon) ja beige (fawn). Kaiken kokoiset valkoiset laikut turkissa ovat sallittuja: valkoinen laukki, valkoinen medaljonki, valkoista rinnassa, valkoista mahassa, valkoista tassuissa, jne.
Virheet Yleistä Liian pienet ja sirorakenteiset kissat.
Pää Pyöreä tai neliskulmainen; sisäänpainauma profiilissa.
Korvat Pienet korvat
Sijoittuneet liian kauas toisistaan.
Sijoittuneet liian lähelle toisiaan.
Jalat Lyhyet jalat
Hennot jalat.
Häntä Lyhyt häntä
Turkki Kuiva turkki; helposti takkuuntuva/takkuinen turkki.
Liian silkkinen.

PISTEYTYS

Yhteensä 100 pistettä
Pää Yleismuoto, nenä, profiili, leukaperät ja hampaat, leuka 20
Korvat Muoto, koko ja sijainti 10
Silmät Muoto, ilme 5
Vartalo Muoto, koko, luuston rakenne, jalat, tassujen muoto 25
Häntä Pituus ja muoto 10
Turkki Laatu, rakenne, pituus 25
Kunto   5


Huomioitavaa Turkista arvioidaan vain rakenne ja laatu.
On huomioitava myös, että metsäkissa kehittyy erittäin hitaasti.
Täysin kehittyneillä uroksilla on leveämpi pää kuin naarailla.
Turkin pituus ja pohjavillan tuuheus vaihtelee vuodenajoista riippuen.
Pennuilla saattaa kulua jopa 6 kk kehittäessään päälyturkkia.

Sivun alkuun

line

mari@karvanaaman.fi